Zdroj: https://www.danielkuzela.cz/blog/cestovani/milionova-indonesie  •  Vydáno: 10.2.2016 14:04  •  Autor: Daniel Kužela

Miliónová Indonesie

Miliónová IndonesieO tom, jak jsem se stal milionářem, jak mi peníze naopak zkazily první dojmy z Bali a jak se mi jízdy z letiště staly osudovými.

Milionářem v Indonesii

Bez nadsázky. 1 Kč je v přepočtu zhruba 550 IDR. Docela sranda :-) Na první milión vám tedy stačí necelých 1800 Kč.

První pocity byly tedy docela pozitivní. Ale docela brzy se změnily.

Peníze kazí charakter

Víme to pravděpodobně všichni. Ale někdy to opravdu zamrzí.


Na cestu z letiště na hostel jsem chtěl tentokrát vyzkoušet Uber taxi. Asi jedno z nejlevnějších taxi. Všechno se řeší v aplikaci, kterou jsem nikdy nepoužíval, takže to byla “zábava” :-)

Když ale opustíte letištní halu, vrhne se na vás cca. 50 stejně oblečených taxikářů se stejnými frázemi: „Where are you going, boss?“ „Taxi, boss?“

Na tom asi nic neobvyklého není. S jedním jsem se tedy dal do řeči, abych se dozvěděl, čím mě překvapí.


Začali jsme na ekvivalentu 4 násobku ceny, kterou jsem měl zaplatit za Uber. Asi mě to ani nepřekvapilo. Řekl jsem mu tedy, za kolik že mám v plánu jet. No a když ze mě nakonec dostal, s kým pojedu, začal na mě vyrukovat s tím, že Uber je nelegální a že za ty peníze to není možné.

Zatímco jsem si hrál s aplikací, ještě 20 minut mě všichni otravovali se stejnými slovy. To už jsem opravdu ztrácel nervy :-)

Sice trvalo asi 30 minut, než jsem konečně pohodl s aplikací, ale nakonec jsem sedl do taxíku, a za hubičku toho, co mi navrhovali, jsem odjel.

Nemyslíš, zaplatíš, aneb Osudová cesta z letiště podruhé

No a jak se říká, chybama se člověk učí. A tak jsem se opět naučil.

Jízdu jsem si užil jen těžko, protože doprava je tady asi ještě horší než co jsem zažil v Thajsku. Zatímco já měl docela strach o těch 100 psů a motorkářů, co jsme málem přejeli, řidič to měl docela na háku.

Do postele jsem lehl asi po hodině a půl, jelikož trvalo dlouho, než jsme hostel vůbec našli.

Přišlo uvědomění a přišel smích.

Jelikož jsme dlouho bloudili a řidič za mě volal do hostelu, kde vlastně jsou, taktně mě poprosil o nějaké dýško. Když jsem se rozhodl pro velikost dýška, začal jsem počítat bankovky v peněžence. Vytáhl jsem 5 bankovek, o kterých jsem měl mínění, že mají hodnotu 10 000 IDR, předal jsem je řidiči a těšil se do postele.


Když jsem se ale konečně dočkal, přišlo trochu nečekané uvědomění. Z nové měny jsem byl ještě docela popletený, a bankovky, o kterých jsem myslel, že mají hodnotu 10 000 IDR, tak měly hodnotu 100 000 IDR, takže jsem nakonec zaplatil za taxi cca. 5 násobek původní ceny :-)

Takže opět během prvního dne přes 1000 Kč pryč jen tak, stejně jako v Thajsku. Trošku jako rákoskou přes prsty :-D


Když jsem si to pak ale v posteli uvědomil, přišlo mi to k smíchu :-)


Závěr? (Ne)myslet se (ne)vyplácí :-)

O tom, čím je Bali kouzelné, příště. Mířím do postele, mějte se.